XXXSpouwmuur isolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt!

Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2019). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend!

Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af.

 

Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit.

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Bijna driekwart van de huizen in Nederland heeft al geïsoleerde buitenmuren.

Advies op maat over spouwmuurisolatie
Ontdek of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie of andere gevelisolatie. Plus: wat kost het en wat levert het op?

Tips spouwmuurisolatie

  1. Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.
  2. Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.
  3. Wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel.
  4. Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Dit is een klus voor een gecertificeerd isolatiebedrijf. Vraag bij de offerte ook om een inspectie van de buitengevel.
  5. Heb je vochtplekken in huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat bij de inspectie weten.
  6. Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijde of gevelisolatie aan de buitenzijde.
  7. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert.
  8. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Klik direct naar

Sylvia is blij met haar spouwmuurisolatie
Kijk voor meer ervaringen met isolatie en duurzame energie op Ervaringen met energie.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Dit is geen klus voor de doe-het-zelver.

In beeld: het vullen van de spouwmuur

Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in.

Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is zie je er niets meer van. Onderhoud is niet nodig.

Isolatiemateriaal kiezen
Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer evengoed. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels.
In sommige situaties (bijvoorbeeld bij een smalle spouw) zijn niet alle materialen geschikt. Vraag in dat geval welk materiaal wel geschikt is. Werkt het isolatiebedrijf niet met dat materiaal, kies dan voor een ander bedrijf.

Isolatiewaarde
De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van de gevel als geheel – de stenen plus het isolatiemateriaal – (afgekort Rc-waarde) komt ná isolatie van een spouw van 6 centimeter breed uit op 1,7. Dat is veel beter dan de isolatiewaarde van een ongeïsoleerde spouwmuur (gemiddeld een Rc van 0,4).

Nog beter isoleren?
Spouwmuurisolatie kun je combineren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Als je je huis energieneutraal wilt maken, ontkom je daar bijna niet aan: daarvoor heb je een Rc nodig van minimaal 4,5 en dat haal je niet met alleen spouwmuurisolatie.

Wat kost spouwmuurisolatie en hoeveel bespaar je?
Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier om je geven te isoleren. Je verdient de kosten in ongeveer 3 jaar terug door een lagere energierekening.

 

 

 

 

 

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning, met hrcombiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht), bij een gasprijs van 79 cent per m3 gas (prijspeil 2019).

Weinig rente op je spaarrekening? Het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 11 procent op een spaarrekening.

Heeft mijn woning wel spouwmuren?
Is jouw woning vóór 1920 gebouwd, dan heeft die hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1920 kregen de meeste de huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw (maar nog zonder isolatie). De reden is dat een spouw vochtproblemen in huis vermindert: de spouw zorgt ervoor dat er geen vocht van buiten naar binnen kan dringen. Bijna alle woningen die vanaf 1975 gebouwd zijn, hebben spouwmuurisolatie.

Muurdikte
Behalve het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of jouw woning een spouw heeft. Ga daarvoor naar een voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde 24 centimeter of minder? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is het 24 centimeter of meer, dan mogelijk wel.

Geen spouwmuur? Geen nood
Zonder spouw geen spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere vormen van gevelisolatie: zie Gevelisolatie binnenkant (voorzetwand) en Gevelisolatie buitenkant. Vanaf 1920 hebben de meeste de huizen een spouw. Bijna alle woningen gebouwd vanaf 1975 hebben al spouwmuurisolatie.

Nodig: een goede inspectie vooraf
Een spouwmuur kan alleen onder bepaalde voorwaarden geïsoleerd worden, deze staan hieronder uitgelegd. Alleen een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf kan met zekerheid vaststellen of jouw spouwmuur aan die voorwaarden voldoet. Inspectie van de gevel vooraf is dus noodzakelijk en bovendien nodig voor een betrouwbare offerte.

Spouwmuur is nog niet geïsoleerd
Van 1920 tot en met 1974 zijn spouwmuren altijd opgetrokken zonder isolatie. Een een deel van deze woningen is daarna alsnog geïsoleerd (na-isolatie): met spouwmuurisolatie of met isolatie aan de binnen- of buitenkant van de buitengevel.
De buitenmuren van woningen uit de jaren 1975 tot en met 1991 werden bijna altijd wel geïsoleerd, meestal in de spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter. Je kunt ze na-isoleren met een voorzetwand aan de binnenkant of extra isolatie aan de buitenkant, maar soms ook met extra isolatiemateriaal in de spouwmuur.

Woningen gebouwd vanaf 1992 hebben goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger).

Schone spouw
De spouwmuur moet schoon zijn: zonder puin en cementresten (speciebaarden). Op plekken met puin kan geen isolatiemateriaal gaan zitten. Als je de muur dan toch vult met isolatiemateriaal kunnen er koudebruggen ontstaan: plekken in de gevel zonder isolatiemateriaal, die koud worden omdat daar warmte ontsnapt. Daarop kan vocht neerslaan en dat kan weer voor vochtproblemen zorgen. Maar bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur goed schoongemaakt worden. Laat dit wel goed onderzoeken door het na-isolatiebedrijf. Kan de spouw niet schoongemaakt worden? Dan kun je beter voor een andere gevelisolatie kiezen: zie Gevelisolatie binnenkant of Gevelisolatie buitenkant.

Voegwerk, kozijnen, dak en goten in orde
Om te voorkomen dat er regenwater in de geïsoleerde spouw belandt, moeten het voegwerk, de waterkering rond kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Want regenwater in de spouw kan niet weg en zorgt voor problemen, zoals vochtoverlast in huis.

Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn, en moet waterdamp uit de spouwmuur goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Damp-remmende stenen, damp-remmende verf, of glazuur op de buitenmuur kunnen een probleem zijn. Vraag het inspectiebedrijf om advies, want dit is erg afhankelijk van jouw situatie.

Ventilatie van de kruipruimte
In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie (maar ook na isolatie vanaf de buitenzijde) kan dat niet meer. In dat geval moet het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte.

Ventilatie moet hoe dan ook in stand blijven, anders kunnen schadelijke stoffen ophopen in de kruipruimte (zoals vocht en radongas), die vervolgens naar de woning lekken.

Soms is bijvullen spouw mogelijk
In de jaren 70 en 80 zijn veel woningen na-geïsoleerd met UF-schuim, glas- of steenwolvlokken of EPS-thermoparels. Dit isolatiemateriaal kan in de loop der jaren naar beneden zijn gezakt, waardoor de spouwmuur niet meer goed isoleert. Je kunt dit zien op een warmtefoto van je huis. Soms is het mogelijk om je spouwmuur met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal bij te vullen, soms is het beter om de spouw eerst te laten schoonmaken. Een vakkundig na-isolatiebedrijf kan je hierover advies geven. Niet alle bedrijven willen de spouwmuur bijvullen of schoonmaken, dus het is de moeite waard om te zoeken naar een bedrijf dat dit wel kan.

Het kan ook zijn dat er bij de bouw dunne isolatieplaten in de spouw zijn aangebracht, waarbij er nog een luchtspouw zit tussen de isolatieplaat en de buitenste muur. Dit gebeurde vooral in de jaren 70 en 80. Als de luchtspouw breed genoeg is (minstens 4 cm bij EPS-platen, minstens 5 cm bij glas-of steenwol), kan er extra isolatiemateriaal in de muur geblazen worden. Ook hierover kan een vakkundig na-isolatiebedrijf advies geven.

Houtskeletbouw: vaak al geïsoleerd
Huizen met houtskeletbouw hebben een houten raamwerk (‘skelet’). Dit raamwerk wordt al sinds tientallen jaren opgevuld met isolatiemateriaal. Aan de buitenkant zit nog wel een dunne luchtspouw van ongeveer 20 mm, maar die hoef je niet te laten vullen (het is vaak zelfs beter om dat niet te doen).

Oudere houtskeletwoningen hebben bij de bouw nog geen isolatie meegekregen. Als je deze wilt na-isoleren, moet je dat heel zorgvuldig doen. Eén manier is om de binnenwanden weg te halen en de ruimte in het skelet op te vullen met isolatiemateriaal.
Dit werk je aan de binnenkant (warme zijde) af met damp remmende folie en platen (bijvoorbeeld OSB of gipsplaat). Een andere manier is om de binnenwanden gewoon te laten staan en daar een voorzetwand met isolatiemateriaal tegenaan te plaatsen. Dat kost je wel wat ruimte (ruim 10 cm). Woon je in een monument met houtskeletbouw, vraag dan advies aan de afdeling monumenten van de gemeente of de Rijksdienst voor cultureel erfgoed (cultureelerfgoed.nl).

Snel en makkelijk een isolatiebedrijf vinden
Spouwmuurisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is aan te raden om bij ten minste 2 bedrijven een offerte te vragen. Via de volgende websites vind je snel en makkelijk goede bedrijven voor spouwmuurisolatie:

  • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind isolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling (aangesloten bij SKG-IKOB of Insula). Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal.
  • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor spouwmuurisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Ga naar energiebesparendoejenu.nl/energieloket en vul jouw woonplaats in.

Checklist offerte spouwmuurisolatie
Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het isolatiebedrijf.

Bron: Milieu Centraal