Stappenplan

Home Forums Algemeen Stappenplan

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2819
  Frits
  Moderator

  Voor het verduurzamen van woningen heeft ZD2030 een stappenplan ontwikkeld.
  In dat stappenplan begin je altijd met de eenvoudige maatregelen (LED-verlichting etc).

  Daarna is een grotere stap het gaan isoleren en ventileren van de woning. Het isoleren is evident: de beste en goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.
  Ventileren is samen met isoleren criciaal. Immers met isoleren sluit je de woning zoveel mogelijk af, maar tegelijkertijd is het om te overleven ook belangrijk dat er binnen een gezond binnenklimaat is. En dat wordt bereikt door ook goed te ventileren en dat wil je natuurlijk op een wijze zonder de zojuist aangebrachte isolatie waardeloos te maken door alleen maar alle ramen de hele dag open te zetten!

  Pas daarna komt in de zinvolle volgorde van verduuzaming in het stappenplan de installatie van zonnepanelen, vaak (omdat het zo zichtbaar is) gezien als dé maatregel om te verduurzamen en dat is niet juist om mee te beginnen.

  En als laatste stap in het stappenplan kun je maatregelen uitvoeren om op een duurzame wijze te gaan verwarmen. Dan komen we op het gebied van warmtepompen, inductie koken en daarmee dan volledig van gas los. Door in het stappenplan de zonnepanelen te installeren vóór de warmtepomp, kun je de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt zelf opwekken.

  Het Stappenplan vind je hier: https://zd2030.nl/Activiteiten/stappenplan

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.